Kjøp musikk fra Diskografi siden, eller Kontakt meg
Egil Storbekken (Foto: Astrid Gynnild)
Prisoverrekkelsen skjer 28. juli
i Egil Storbekkens hjembygd, Tolga
Under det årlige "Olsok i Tolga"
21 . - 30 Juli
Prisen kan gis til personer som har gjort en ekstraordinær innsats innen norsk folkemusikk, særlig de eldre folkemusikkinstrumentene innen
Prisjuryen for Egil Storbekkens Musikkpris 2023 er satt sammen av representanter for Norsk Lur- og Bukkehornlag (NLB), NOPA og familien Storbekken og har bestått av medlemmene til høyre her.
Prisen ble utformet i 2006 i et samarbeid mellom
Prisen er på kr 25.000,-, samt et kunstverk, og er en nasjonal hedersbevisning som kan gis til aktuelle kandidater fra hele landet.
Bendik er fra Tynset og står trygt plantet i folkemusikktradisjonene i Nord-Østerdal som både musiker og instrumentmaker.
Hans hovedinstrument har vært trompet og gitar, men han spiller også en rekke eldre folkemusikkinstrumenter på høyt nivå, først og fremst bukkehorn, lur og seljefløyte.
De senere årene er det spesielt Bendiks spill på bukkehorn som har gjort ham til en svært ettertraktet musiker, som både opptrer alene og i samspill med andre. Han har flere ganger vunnet klassen for eldre folkemusikkinstrumenter under Landskappleiken, første gang på Røros i 2017. I 2018 fikk han Fureprisen som ung og lovende folkemusiker, og han platedebuterte i 2020 med albumet Fark.
Bendik Smedåsgjelten Qvam er 28 år gammel, og kommer fra den lille grenda Fåset i Tynset. Han har blant annet musikalsk bakgrunn fra studier i populærmusikk ved Høyskolen Kristiania. I dag er han bosatt på Røros.
Sverre Heimdal
Allsidig instrumentbygger fra Nore i Numedal
Om prisvinneren sier juryen følgende:
Sverre Heimdal (f. 1949) er en dyktig og allsidig instrumentbygger fra Nore i Numedal, som bygger både kravik-lyrer, sjøfløyter og hardingfeler av høy kvalitet.
Heimdal er den største og viktigste ildsjelen vi har når det gjelder å skape ny kunnskap om den gamle kraviklyren fra Numedal som i dag befinner seg på Norsk folkemuseum.
Dette instrumentet ble første gang dokumentert og tegnet av maleren Adolph Tidemann da han besøkte gården Kravik i 1848.
I 2016 finansierte Heimdal selv en C-14 datering av dette instrumentet, noe som resulterte i at lyren ble tidfestet til begynnelsen av 1600-tallet og ikke til middelalderen, slik man tidligere har antatt.
Dette gjør kraviklyren til den yngste lyren av dette slaget vi kjenner til i Europa og viser at man trolig må ha spilt på slike instrumenter her i Norge helt fram til 1600-tallet.
Siden han startet arbeidet i 1989 har Heimdal bygd kopier av kraviklyren til en rekke musikere og interesserte personer både i Norge og utlandet.
Musikk framført på instrumentene hans er benyttet av bl.a. Einar Selvik i bandet Wardruna både i filmen «Flukt» og i TV-serien «Vikings».
Sverrre Heimdal med en av kravilyrene han har bygget
Vi besøker instrumentmaker Sverre Heimdal i verkstedet sitt, der han demonstrerer hvordan han lager Kraviklyre og sjøfløyte.
Siden han startet arbeidet i 1989 har Heimdal bygd kopier av kraviklyren til en rekke musikere og interesserte personer både i Norge og utlandet.
Musikk framført på instrumentene hans er benyttet av bl.a. Einar Selvik i bandet Wardruna både i filmen «Flukt» og i TV-serien «Vikings».
Ett av instrumentene hans ble i 1990 gitt som gave til kronprinsparet Harald og Sonja da de besøkte Nore og Uvdal kommune og henger på hytta deres i Sikkilsdalen. Et annet instrument ble i 2015 innkjøpt til Ringve Musikkmuseum.
Heimdal gjør stadig nye undersøkelser av den gamle kraviklyren for å studere detaljer og dermed kunne gjøre versjoner av instrumentet som ligger enda nærmere originalen.
Fram til juni i år har han bygd heler 105 kraviklyrer. Han har også holdt flere foredrag om instrumentet for forskere, studenter og andre interesserte.
Sverre Heimdal er også en viktig viderefører av sjøfløyte-byggetradisjonen i Numedal, som ble ført fram til vår tid av bygdehåndverkeren Nils Stuvstad fra Flesberg.
Heimdal begynte å bygge sjøfløyter på slutten av 1980-tallet på oppfordring fra musikeren Per Midtstigen. I 1990 mottok han stipend både fra Nore og Uvdal kommune og Buskerud fylkeskommune for å registrere fløyter etter Stuvstad og å arbeide videre med byggingen av sjøfløyter, som er en folkelig norsk variant av altblokkfløyta.
Siden oppstarten rundt 1990 har Heimdal med bakgrunn i dette arbeidet bygd ca. 150 sjøfløyter, og han har også skrevet en artikkel om instrumentet. Høsten 2023 skal han ha med seg to læresvenner i verkstedet slik at denne spesielle byggetradisjonen kan føres videre.
Heimdal bygger også hardingfeler, noe han begynte med allerede i 1978. Han har også arrangert lokale kurs i hardingfelebygging. Fram til 2023 har han bygd i alt 16 hardingfeler, hvorav flere framstår som veldig gode instrumenter.
I juni 2023 mottok Heimdal Viken fylkeskommunes kulturpris for sitt omfattende og viktige arbeid som instrumentbygger.
Oddrun Hegge
Instrumentmaker, langeleikspiller og pedagog
Oddrun Hegge satt store spor etter seg i gjennom mer enn 40 år.
• Prisen ble utdelt på Tolga Kulturhus, Vidarheim 3. September
Terje Isungset
Musiker, komponist og instrumentbygger
Musiker, låtskriver og sanger
Einar Selvik også kjent under artistnavnet Kvitrafn.
Juryen vil spesielt trekke fram prisvinnerens viktige nyskapende og sjangerovergripende arbeid med utgangspunkt i tradisjonelle instrumenter og andre uttrykksformer, noe som er direkte
i Egil Storbekkens ånd.
Tom Willy Rustad
Musiker, pedagog og komponist
Om prisvinneren sier juryen blant annet:
Tom Willy Rustad(f. 1966) er en av våre aller fremste og mest allsidige folkemusikkutøvere.
Han behersker en rekke ulike instrumenter på et svært høyt nivå og spiller både munnharpe, seljefløyte, torader, cister, gitar og kontrabass. Han er opprinnelig fra Sør-Odal, og har i en årrekke bodd i Sør-Fron.
• Prisen ble utdelt 21. juli på Ivaregga på Tolga
under det årlige
"Olsok i Tolga"
Tom Willy Rustad
Bjørn Aksdal
førsteamanuensis, ein av dei fremste
folkemusikk-kjennarane våre.
Eilif Gundersen
musiker, Ål i Hallingdal
Juryens begrunnelse for tildelingen:
Gundersen er en av våre fremste utøvere på bukkehorn og han var Landskappleik-vinner på dette instrumentet i 2004. Han kommer opprinnelig fra Klæbu i Sør-Trøndelag, og har vært bosatt på Ål i Hallingdal siden 1989.
Eilif Gundersen fattet tidlig interesse for folkemusikken og deretter de tradisjonelle seter- eller gjeterinstrumentene. Med sin bakgrunn som messingblåser, ble han spesielt opptatt av lur og bukkehorn, naturlig nok, men også seljefløyte kom snart på repertoaret. Gjennom å lete fram gamle lydopptak, noter og nedtegninger om musikken, har han blåst nytt liv i den gamle og utrydningstruede lur- og bukkehorntradisjonen i Hallingdal.
Eilif Gundersen
Les om han i wikipedia >>
Som musiker har han hatt talløse oppdrag. Det har vært i forbindelse med kulturprogram og konserter som kåsør og foreleser, kombinert med kveding og spill. I flere år har han også undervist på Ole Bull Akademiet på Voss.
Ikke minst har han vært en kulturformidler for barn og unge med sine barnehage- og skolekonserter.
Han er også mye brukt som studiomusiker og har mange innspillinger på sin merittliste. Sitt eget soloalbum, ”Sådagen” kom i 2008. En sjelden begivenhet fra en utøver på så spesielle instrumenter, at den vakte en viss oppmerksomhet også utenfor landets grenser. Så det ga mening at teksten, foruten å være på norsk også var oversatt til engelsk, spansk og fransk
• Prisen ble tildelt 12. september
Karl Seglem
musiker, komponist og forfatter, Årdalstangen / Oslo
Prisen ble utdelt under Lur og lokkestevne i Tolga på
Rausjødalen setermeieri Søndag 26. juli
Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jakobsen
musikere, Tolga
Steinar Ofsdal
Musiker, komponist - professor emeritus ved Norges Musikkhøgskole og Ole Bull Akademiet
Magnar Storbækken
instrumentmaker, Tolga
Magnar Storbækken døde i 2022
Den store bukkehornfilmen - 2004
Leif Løchen
folkemusikkinnsamler, utøver, organisator og som lærer. Er fra Vågå
Les om musikkprisen i Ballade >>
Prisen ble utdelt Søndag 22. Juli på Dølmotunet på Tolga,
i forbindelse med arrangementet Olsok i Tolga.